sob04202024

Aktualizovanéštv, 28 mar 2024 4pm

  • Vytvoriť účet
    *
    *
    *
    *
    *
    *

    Polia označené hviezdičkou (*) sú povinné.

TrenčínOnline.sk

Back Úvod Spoločnosť Ostatné zo spoločnosti V Topoľčiankach slávnostne poklopali základný kameň na dobudovanie kanalizácie

V Topoľčiankach slávnostne poklopali základný kameň na dobudovanie kanalizácie

( 1 x )

TOPOĽČIANKY 20. marca 2014 - V stredu 18.3.2014 sa v obci Topoľčianky za prítomnosti Ing. Dušana Čerešňáka, generálneho riaditeľa Sekcie vôd Ministerstva životného prostredia, Ing. Jána Podmanického, generálneho riaditeľa Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s., Ing. Štefana Štefeka, predsedu dozornej rady Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s., Ing. Zsolta Lukáča, predsedu predstavenstva Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s., Doc. Ing. Milana Belicu, PhD., Predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja a Ing. Karola Urbana, predsedu predstavenstva Vodohospodárskych stavieb, a.s. Bratislava, a ďalších hostí, uskutočnilo slávnostné poklopanie základného kameňa projektu s názvom „Topoľčianky – dobudovanie kanalizácie“.

V Topoľčiankach slávnostne poklopali základný kameň na dobudovanie kanalizácie

V rámci oficiálnej časti sa prítomným prihovoril aj starosta obce Juraj Mesko, ktorý v rámci svojho príhovoru predniesol krátku genézu, týkajúcu sa výstavby čističky odpadových vôd v obci a jej uvedenia do prevádzky. Zároveň všetkým priblížil históriu a prípravné práce súvisiace s projektom. Po ukončení príhovorov prítomní pristúpili k slávnostnému aktu poklopania základného kameňa projektu: „Topoľčianky -  dobudovanie kanalizácie“. O spestrenie slávnosti sa postaral rodák z Topoľčianok, spevák Robo Kazík.

V Topoľčiankach slávnostne poklopali základný kameň na dobudovanie kanalizácie

O projekte „Topoľčianky -  dobudovanie kanalizácie“

V rámci programovacieho obdobia 2007 - 2013, výzvy Operačného programu Životné prostredie. Prioritná os č.l „Integrovaná ochrana a racionálne využívanie vôd, Operačný cieľ 1.2 „Odvádzanie a čistenie komunálnych odpadových vôd v zmysle záväzkov SR voči EU" podala Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. Žiadosť o NFP pod názvom projektu „Topoľčianky - dobudovanie kanalizácie". Žiadosť bola schválená 17.8.2011 a Zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku s Ministerstvom životného prostredia SR následne podpísaná 12.12. 2011.

V Topoľčiankach slávnostne poklopali základný kameň na dobudovanie kanalizácie

Náklady Projektu v zmysle Zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku sú nasledovné:
Maximálna výška celkových nákladov na realizáciu aktivít projektu predstavuje 3 978 125,30 EUR, z toho nenávratný finančný príspevok vo výške 3 740 025,40 EUR bude poskytnutý z Operačného programu Životné prostredie ( prostriedky Európskej únie a štátneho rozpočtu). Rozdiel medzi celkovými investičnými výdavkami a nenávratným finančným príspevkom vo výške 238 099,90 EUR bude hradený z prostriedkov Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s..

V Topoľčiankach slávnostne poklopali základný kameň na dobudovanie kanalizácie

Cieľom projektu je zabezpečenie minimálne 87 % napojenia domácností a ostatných producentov odpadových vôd v obci Topoľčianky na verejnú kanalizáciu, čím sa zvýši ochrana povrchových a podzemných vôd obce a jej okolia a napojenie celej kanalizačnej siete obce Topoľčianky na ČOV Zlaté Moravce, ktorá bude v rámci projektu „Kanalizácia a ČOV Zlaté Moravce" dobudovaná na kapacitu regionálneho charakteru. Realizácia projektu v danej oblasti prispeje k zníženiu záťaže životného prostredia a zvýšenie kvality života obyvateľov. Pozitívny vplyv sa taktiež prejaví vo vylepšení kvalitatívnych parametrov podzemných i povrchových vodných zdrojov v danej lokalite, čím sa výrazne zníži riziko kontaminácie povrchovej i podzemnej vody, prípadne pôdy v okolí žúmp a septikov.

V Topoľčiankach slávnostne poklopali základný kameň na dobudovanie kanalizácie

Projekt rieši dobudovanie kanalizácie v obci Topoľčianky v celkovej dĺžke 8 242,81 m z toho:

  • 7372,08 m, DN 300 gravitačnej stokovej siete,
  • 536,81 m, DN 80 výtlačného potrubia,
  • 331,00 m, DN 50 tlakové potrubie,
  • 400 ks kanalizačných odbočení v dĺžke 2063,80 m
  • 3 ks čerpacích staníc

Vzhľadom na to, že podkladom pre žiadosť o poskytnutie NFP boli dva rôzne projekty spracované v rokoch 1997 až 2009, bola nutná ich aktualizácia a zjednotenie technického riešenia. Rovnako proces verejného obstarávania vzhľadom na nutnosť schvaľovať každý krok poskytovateľom (MŽP SR) neúmerne predĺžil prípravné práce na tejto stavbe.

Po úspešnom ukončení procesu verejného obstarávania a jeho schválení Ministerstvom životného prostredia SR bola dňa 16.1. 2014 podpísaná Zmluva o dielo s úspešným uchádzačom Vodohospodárske stavby, a.s. Bratislava. Následne bol dňa 11.02. 2014 vydaný Pokyn objednávateľa k začatiu prác. Lehota výstavby v súlade s uzavretou Zmluvou o dielo je 18 mesiacov.

Vzhľadom na posun začatia realizácie aktivít projektu bola predložená na Ministerstvo životného prostredia SR „Žiadosť o zmenu projektu". V súlade s oznámením MŽP SR zo dňa 11.03.2014 bol termín ukončenia realizácie aktivít projektu predĺžený do 30.09.2015.

zdroj a fotografie: Jaroslav Mních, www.zlatomoravcan.sk

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť